Tegels
Alle badkamers en toiletten hebben muren, maar niet iedere muur is hetzelfde. Daarnaast zitten er vaak op die muren tegels. Bij een (inmeet) afspraak wordt er hopelijk op de tegels geklopt, goed gekeken naar barsten, waterschade, en bolstaande tegels. Hieronder alvast enkele voorbeelden waarom je de tegels wel moet verwijderen:
Wanneer tegels verwijderen:
- Beschadigde tegels: Als de tegels gebarsten of beschadigd zijn, is het beter om ze te verwijderen en de muur opnieuw te betegelen.
- Losse tegels: Als de tegels loskomen of de lijm niet meer goed hecht, is het veiliger om ze te verwijderen.
- Vochtproblemen: Als er vocht achter de tegels zit, kan dit leiden tot schimmel en verdere schade aan de muur. In dit geval is het beter om de tegels te verwijderen en de muur goed te laten drogen voordat je nieuwe tegels aanbrengt.
- Esthetische redenen: Als je de stijl of kleur van de tegels wilt veranderen, kun je overwegen om de oude tegels te verwijderen.
Daarnaast zou je de tegels ook kunnen laten zitten als deze nog goed vastzitten. Maar ook als ze goed vastzitten is er een reden om op sommige plaatsen de tegels alsnog te verwijderen! Vaak is het niet de eerste renovatie en heeft de vorige klusser al eens besloten om over de tegels heen te tegelen. Bij de deurpost krijg je dan vaak te zien dat de tegels boven de post uitkomen, zie foto 1. Dit is over het algemeen niet mooi, want veel tegels zijn van de zijkant grauw bruin; het glazuurlaagje zit niet op de zijkanten van de tegels. Dit is wel mooi af te werken met tegelprofielen, maar het blijft vaak toch niet optimaal. We kunnen dan alsnog besluiten om ze te verwijderen van de muur waar de deur zich bevindt. Hieronder enkele redenen om de tegels te laten zitten:
Wanneer tegels laten zitten:
- Goede staat: Als de tegels nog in goede staat zijn en stevig vastzitten, kun je overwegen om ze te laten zitten. Toch is het over het algemeen mooier om alles te vernieuwen, want dat ziet er gewoon veel mooier uit en geeft kwa gevoel een heel andere beleving!
- Overtegeling: In sommige gevallen kun je nieuwe tegels over de oude tegels heen leggen, mits de ondergrond stevig genoeg is en de oude tegels goed vastzitten. Dit kan echter extra gewicht toevoegen aan de muur, dus zorg ervoor dat de muur dit kan dragen.
- Kostenbesparing: Het laten zitten van de tegels kan kosten besparen vanwege aanschaf minder tegels, vooral als de huidige tegels nog functioneel en esthetisch acceptabel zijn.
Muren / wanden
Ik heb het al kort aan getipt: niet iedere muur is hetzelfde. Er zijn verschillende manieren om een muur te plaatsen en daar heeft iedereen zijn of haar eigen idee over. De meeste voorkomende wanden in huis, los van de draagmuren, zijn van gipsblokken/cellenbeton of van gipsplaten. Soms zijn ze van hout. In de badkamer levert dit verschillende problemen op.
Gipsblokken/Cellenbeton
Er zijn verschillende maten blokken, deze zijn veelvoorkomend: 5cm, 7cm, 10cm. Bij een dunne wand(7cm) is de kans groot dat de andere kant van de muur beschadigd raakt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een uitkeping voor een wandcontactdoos waar het stopcontact of schakelaar komt. Deze is 4-5 cm diep, de muur 7cm. Ook tegels worden eraf gebikt met krachtige machines en sleuven worden gefreesd voor verschillende leidingen.
Gipsplaten
Ook hier zijn verschillende soorten te verkrijgen. Voor de badkamer zijn de groene gipsplaten de norm: deze zijn waterwerend! Het grote nadeel van gipsplaten is dat er bijna geen schroeven in kunnen waar dan iets zwaars aan hangt. Er zijn speciale gipsplaatspluggen die hiervoor geschikt zijn. Een ander nadeel is dat het verwijderen van tegels eigenlijk altijd met zich meebrengt dat de gipsplaats in grote delen meekomt met de tegel. In het ergste geval moet de hele wand opnieuw met gipsplaten gedaan worden en dat brengt hogere kosten met zich mee. Voor de mensen die zelf graag aan de slag gaan om tegels te verwijderen hieronder wat tips:
Tips voor het verwijderen van tegels:
- Voorzichtig werken: Gebruik een plamuurmes of beitel om de tegels voorzichtig los te wrikken zonder de gipsplaat te beschadigen.
- Bescherming: Draag beschermende kleding en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen rondvliegende stukjes tegel.
- Ondergrond herstellen: Na het verwijderen van de tegels, controleer de gipsplaat op beschadigingen en repareer deze indien nodig voordat je nieuwe tegels aanbrengt.
Heb je specifieke zorgen of vragen over jouw situatie? Misschien kan ik je verder helpen met een gerichter advies!
Wij maken gebruik van affiliate marketing. Ook helpt AI bij het maken van tekst. Deze is zorgvuldig nagekeken en (drastisch) aangepast of weggelaten.